Biserica Fantanele

Coincidenta sau miracol ?

Asa putem intitula cea ce s-a intamplat in curtea bisericii Adormirea Maicii Domnului din satul Fantanele, mai exact in cursul zilei de 18 Iunie enoriasa Viorica Telescu trecand pe acolo a sezizat ca la mai putin de 9 metri de intrarea in biserica, o placa de beton din aleea principala s-a fisurat si ridicat cativa centimetri, locul a fost ulterior imprejmuit pentru a nu se calca, monitorizandu-se astfel zilnic cu cat se inalta respectiva fisura. Vestea s-a raspandit cu repeziciune, deoarece era neobisnuit ca o dale de beton din aleea principala cu o grosime de peste 10 cm s-a se fisureze la jumatate distantei dintre imbinari iar in loc sa se lase, fisura se ridica zilnic cu cativa centimetri.

 

Dupa sarbatoarea Sfantului Petru si Pavel, Sambata pe 30 Iunie, imediat dupa slujba de pomenire a mortilor oficiata de preotul paroh al bisericii din Fantanele – Catalin Serediuc si preotul paroh de la biserica din Banesti – Ilie Martineac, la cererea crediciosilor prezenti au inceput sapaturile pentru a vedea daca exista ceva sub aceasta placa de beton.

Pentru ridicarea placii de beton a fost nevoie de aproximativ 10 persoane si nu mare le-a fost surpriza ca intr-un pamant reavan ca de mormant proaspat sa descopere un craniu uman, osemintele erau la mai putin de 45 de centrimetri adancime. S-a luat masura imediata conservarii locului, au fost anuntate autoritatile locale, politie cei de la criminalistica precum si Complexul Muzeal Bucovina (CMB) Suceava, unde a fost trimis un arheolog pentru efectuarea de cercetari, osemintele au fost scoase la lumina si depuse intr-o racla in incinta bisericii. Osemintele aveau o culoare galben rosiatic in momentul descoperirii, dar si-a schimbat culoarea venind in contact cu aerul.

D-na Viorica Telescu dar si alti enoriasi ne-a relatat ca in zilele anterioare sapaturilor de jur imprejurul acestei fisuri, se simtea un miros parca de lumanari si smirna. Poate acesta a fost si motivul care i-a determinat pe enoriasi sa faca sapaturile ducand la descoperirea acestor oseminte.


top

Astfel de experimente au trait si alti credinciosi, in special copii care in momentul sapaturilor relatau ca simteau parca un miros de biserica.

close

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Fantanele, nu prezinta interes din punct de vedere arheologic, datorita faptului ca atunci cand s-au facut lucrarile de amenajare a parcului bisericii, probabil ca s-a efectuat o razuire foarte puternica in urma caruia s-au indepartat toate straturile arheologice, prin urmare nu s-au gasit elemente arheologice ( ceramica, fragmente de tesatura si monede ) care sa ne poata ajuta la datarea osemintelor descoperite sub aleea de acces in biserica. Datorita acestui fapt nu s-a putut data nici vechimea osemintelor, ne-a declarat d-nul arheolog Stefan Dejan cel ce a efectuat sapaturile de scoatere la lumina a osemintelor.

Acest caz seamna foarte mult cu ceea ce s-a intamplat la manastirea Neamt in anul 1986, în ziua de 24 mai.

close

“ Cand cei prezenti atunci in acel loc, la Manastirea Neamt au observat cum se ridica pamantul cu pavajul gros, pietruit, chiar pe aleea ce leaga turnul clopotnita si biserica manastirii, un fapt la inceput pus pe seama unor explicatii lumesti dar caruia, dupa circa doua zille, i s-a dat interpretarea si importanta cuvenita vazandu-se ca pamantul s-a ridicat de vreo doua palme bune de la locul lui pe o cuprindere ce semana cu un mormant. Socotind ca nu-i lucru de lasat asa la voia intamplarii, staretul de atunci al manastirii, vrednicul de pomenire Arhim. Efrem Chiscariu, a mobilizat cativa calugari din obstea manastirii si cativa seminaristi de la Seminarul Teologic Ortodox de la Neamt impreuna cu care au sapat la o adancime de circa 1,5 metri sub pavajul aleii de unde au scos la lumina osemintele unui calugar, dupa toate supozitiile, oseminte galbene si binemirositoare”

Sursa: www.crestinortodox.ro/diverse/sfantul-necunoscut-de-la-manastirea-neamt-125064.html

top

In anul 2012 s-a implinit 200 de ani, de la sfintirea bisericii. Constructia  a inceput in anul 1791 si a fost sfintita in anul 1812.
Alaturi de actuala biserică, la cativa metri spre sud se distinge locul unei foste biserici și există vechea sfântă masă din cărămidă și pământ, ce se mentine și astăzi.







    Close Comments

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *