Auditul se refera la examinarea metodica pe care o realizeaza experti in domeniu cu scopul de a determina gradul de satisfacere a dispozitiilor prestabilite de catre activitatile si rezultatele relative ale subiectului supus examinarii. Totodata acestia urmaresc masura in care dispozitiile respective reusesc sa fie eficiente si apte pentru a atinge obiectivele propuse.
Specialistii Contabilitate-Suceava.ro vin in intampinarea celor care doresc sa realizeze un audit intern Suceava corespunzator, atat cu solutii pe masura, cat si cu informatii necesar a fi cunoscute. Acesta se utilizeaza nu doar in cadrul unui program de audit pentru a aprecia eficacitatea unei organizatii (a unui procedeu, proces sau pentru calificarea unui furnizor), cu titlu preventiv, dar si pentru situatii delicate, avand titlu curativ.
Atat in interiorul unei intreprinderi, cat si a oricarui organism, auditul intern reprezinta activitatea independenta care are in vedere aprecierea sau, dupa caz, controlul operatiilor. Serviciul conducerii este cel care se ocupa cu estimarea si evaluarea eficientei in lucru a diverselor controale.
Auditul intern si aspecte de interes referitoare la acesta
Rolul unui audit intern Suceava este de asistare din partea specialistilor in exercitarea responsabilitatilor pe care le au de indeplinit membrii Conducerii, prin realizarea de recomandari, analize, aprecieri, dar si comentarii insosite de explicatii pertinente referitoare la activitatile aflate sub lupa.
In efectuarea unui audit intern se urmaresc toate etapele pe care le desfasoara intreprinderea in cauza si care constituie subiecte de interes pentru Conducere. Inclusiv aspectele contabile trebuie sa fie vizate de catre specialisti, precum si cele financiare. In acest mod se are in vedere atingerea intelegerii depline a operatiunilor care se examineaza.
Iata care sunt activitatile de indeplinit pentru efectuarea unui audit complet si complex:
- Examinarea suficientei, precum si aplicarea controlului financiar, contabil si operational printr-un control rezonabil ca pret, eficient totodata
- Urmarirea corespondentei cu planurile, policitile si procedurile stabilite
- Justificarea activelor societatii si prezervarea acestora de pierderi, indiferent de tipul lor
- Asigurarea ca informatiile folosite de Conducere sunt exacte si sigure
- Evaluarea actiunilor din punct de vedere calitativ si al executiei, incluzand si responsabilitatile asumate
- Identificarea de solutii pentru ameliorarile operationale
Cine poate realiza auditul intern?
Persoana sau societatea prestatoare a serviciului trebuie sa fie calificata in acest sens si totodata mandatata cu privire la fiecare componenta a auditului. Exista o serie de aspecte pe care trebuie sa le bifeze cel responsabil cu realizarea auditului intern. Acesta nu este investit cu nici o putere si nici nu apartine de vreo casta superioara. Misiunea sa este de a constata fapte, precum si de a respecta anumite principii de natura deontologica stabilite.
Auditul intern in sine are de indeplinit o serie de responsabilitati, acestea fiind stabilite de catre Conducerea fiecarei organizatii. Este necesar ca auditorul intern sa primeasca acces total la bunuri, documente, dar si persoane care au rapoarte cu subiectul controlat, iar acesta este oferit de catre autoritatea organizatiei. In acest mod va putea estima valoarea planurilor, a politicilor, a procedurilor, dar le va putea si verifica, alaturi de rapoartele interne si externe.
Cateva dintre responsabilitatile auditului intern de importanta majora sunt mai jos mentionate:
- Informarea si consilierea Conducerii, prin raportare la deontologia elaborata de Institutul International al Auditorilor Interni
- Coordonarea activitatilor in cauza cu activitatile diverselor grupe de control pentru a garanta o securitate corespunzatoare a organizatiei si controalelor.
Ce trebuie sa stie angajatorul este ca auditul intern nu are o responsabilitate sau autoritate directa fata de activitatile controlate, fiind exclusa din functiile pe care le are de indeplinit. Iata de ce nu sunt excluse de la exercitarea responsabilitatilor vizavi de controlul si avizul auditorului acele persoane care sunt repartizate pentru acestea.
Cu toate acestea, este important ca auditul intern sa beneficieze de independenta, intrucat aceasta este esentiala pentru eficacitatea sarcinilor pe care le indeplineste. Aceasta este redata de obiectivitatea proprie, precum si prin statut.
Sustinerea adusa statutului de Conducere este un factor determinant in ceea ce priveste atat actiunea cat si valoarea acestuia. Neaparat trebuie sa ii fie atasat un compartiment conducatorului functiei de audit intern, care sa ii asigure o actiune eficace.
De asemenea, functia de audit are obiectivitatea ca factor esential. Nicidecum nu este permis ca natura acestuia sa compromita in vreun fel independenta pe care o are auditul.
Atat pentru mai multe informatii, cat si pentru servicii in acest sens, cei interesati gasesc un sprijin in expertii Contabilitate-Suceava.com.