Sâmbătă, 1 iunie 2013, s-a desfăşurat, la sala de festivităţi de la Hotel Gloria, Conferinţa Internaţională intitulată “Basmul între ficţiune şi perfecţiune”. Evenimentul a fost organizat de Şcoala Gimnazială nr. 10, în cadrul proiectului multilateral Comenius “Active Citizenship Through Fairy Tales Content”, în parteneriat cu Grădiniţa “Căsuţa poveştilor” Vatra Dornei şi cu Casa Corpului Didactic “George Tofan”, Suceava. Conferinţa a reunit 75 de participanţi, dintre care 16 profesori din Slovenia, Turcia şi Spania, veniţi în Suceava în cadrul ultimei întâlniri de proiect.
“Conferinţa s-a dorit o pledoarie pentru tradiţie şi cultură, materialízate în valorificarea basmelor populare, a valorilor morale pe care le conţin şi a predilecţiei omului din tóate timpuri pentru ficţiune şi pentru perfecţiune”, după cum ne-a mărturisit prof. Rodica Zimbru, coordonatorul proiectului Comenius menţionat, şi a avut ca modalitate de organizare lucrul pe două serii de ateliere, fiecare precedate de o prezentare plenară.
Astfel, conferinţa a debutat cu cuvântul de deschidere al directorului Şcolii Gimnaziale nr. 10, prof. Dumitru Chiuariu, urmat de prezentarea succintă a proiectului Comenius care a stat la baza organizării acestei conferinţe, de către coordonatorul lui, prof. Rodica Zimbru, după care au luat cuvântul directorul CCD Suceava, prof. Constantin Mărgineanu, fost director al şcolii sucevene, prof. Laurentie Şpac, inspector şcolar de specialitate pentru învăţământul primar, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor partenere în proiect.
Evenimentul a continuat prima sesiune plenară, „Originile basmului şi predilecţia omului pentru ficţiune”, realizată de prof. Rodica Zimbru, urmată de trei ateliere de lucru, conduse de prof. Raluca Gherman, Monica Huţan şi Guzu Mihaela, după care a urmat a doua sesiune plenară, „Nevoia de perfecţiune a omului din toate timpurile”, realizată de prof. Daniela Zup, care s-a materializat în două workhopuri coordonate de prof. Daniela Babii, Maria Cucuveică şi Luminiţa Andronachi. Fiecare serie de workshopuri s-a finalizat cu prezentarea plenară a produselor finale, care au însemnat postere, fotografii, înregistrări video.
„Consider că evenimentul şi-a atins pe deplin obiectivul” a mărturisit prof. Rodica Zimbru. „Am văzut pe feţele participanţilor entuziasmul, dorinţa de comunicare, de a împărtăşi valori culturale şi morale comune, participarea efectivă şi schimbul de experienţe şi bune practici în ceea ce priveşte valorificarea aspectelor etice şi de conduită, metode şi modalităţi concrete de lucru cu elevii.” a mai adăugat dânsa, evidenţiind locul şi rolul unor astfel de activităţi în promovarea valorilor şcolii. „De asemenea, ţin să mulţumesc întregului colectiv de cadre didactice şi nedidactice ale şcolii pentru felul cum s-au implicat în toate activităţile săptămânii trecute, pentru efortul lor susţinut pentru bunul mers al întâlnirii de proiect şi pentru toată activitatea desfăşurată în pregătirea şi desfăşurarea conferinţei. Asta dovedeşte o dată în plus că şcoala noastră se poate mândri cu un colectiv de oameni cu adevărat valoroşi”, a concluzinat prof. Rodica Zimbru.