Şcoala Gimnazială nr. 10 Suceava găzduieşte în perioada 26 mai – 2 iunie un număr de 22 de profesori şi elevi din Spania, Slovenia şi Turcia, care vor participa la ultima întâlnire în cadrul proiectului multilateral Comenius „Active Citizenship Through Fairy Content Tales, ACT-FACT”, în traducere „Educarea cetăţeniei active prin intermediul basmelor”.
Acesta este cel de-al treilea proiect Comenius derulat de această instituţie, începând din anul 2005, acesta fiind cel de-al doilea în care şcoala este coordonator la nivel european.
Proiectul este finanţat de Comisia Europeană prin programul de învăţare pe tot parcursul vieţii, subprogramul Comenius şi a avut ca obiectiv general schimbul de experienţe între ţările partenere în ceea ce priveşte valorificarea basmelor tradiţionale în educarea cetăţeniei active şi a valorilor morale pentru elevi şi profesori, pe durata a doi ani. De asemenea proiectul a avut în vedere să favorizeze schimburi culturale între parteneri, în ceea ce priveşte basme şi poveşti tradiţionale, pentru a facilita înţelegerea similarităţilor şi diferenţelor culturale la nivel European.
Video
„Ideea proiectului a venit de la nevoia de lectură şi de educaţie şi ce poate fi mai educativ decât poveştile care ne-au legănat copilăria fiecăruia dintre noi” a mărturisit prof. Rodica Zimbru, iniţiatorul şi coordonatorul proiectului, din instituţia gazdă.
Şcolile partenere sunt: Nuestra Señora del Perpetuo Socorro School, Rota, Cádiz, Spania, Osnovna Šola dr. Ivana Korosca din Borovnica, Slovenia, Melikşah İlköğretim Okulu, Ankara, Turcia şi Grădiniţa cu Program Normal „Căsuţa poveştilor”, Vatra Dornei.
Proiectul “ACT-FACT” a încurajat elevii şi cadrele didactice să lucreze împreună pentru a-şi îmbogăţi viziunea şi perspectivele legate de tradiţiile lor culturale, materializate în basme şi poveşti, pentru a descoperi eroi comuni, valori culturale comune, uneori evidenţiate în mod diferit de la ţară la ţară. Proiectul a valorificat de asemenea tradiţii europene comune şi diferite în ceea ce priveşte stilul de viaţă, obiceiurile, literatura, cultura ţărilor partenere. Activităţile au condus la cercertări în ceea ce priveşte valorile morale (munca, prietenia, respectul, familia) ce se regăsesc în conţinuturile basmelor. În timpul mobilităţilor, elevii u realizat portofolii pe teme diferite.
Activităţile proiectului au fost parte integrantă din curriculum. Aceasta cu atât mai mult cu cât între produsele finale s-au înscris portofolii despre educaţia, cultura, istoria, geografia timpul liber din ţările partenere, care se utilizează la lecţii, precum şi două volume de basme create de elevi, în limba engleză, care au fost distribuite elevilor şi valorificate la lecţii. La loc de cinste s-au situat şţi jocurile create ca produse finale, un puzzle cu imagini din cadrul activităţilor, un joc cu jetoane din poveşti ale fiecărei ţări, sugestiv intitulat ROTRESSIRO, iar cel mai nou joc este un domino cu imagini din poveşti ale fiecărei ţări, care vor fi folosite la lecţii şi activităţi educative cu elevii.
Proiectul presupune vizite şi activităţi desfăşurate în şcolile partenere, cu elevi şi profesori. Vor veni în Şcoala Gimnazială nr. 10 un număr de 22 de invitaţi, 16 profesori din cele trei ţări menţionate şi şase elevi din Turcia, aceştia fiind găzduiţi în familii. Întâlnirea de proiect se desfăşoară în ambele instituţii din ţară, atât la Suceava cât şi la Vatra Dornei, unde un colectiv de cadre didactice inimoase, în frunte cu prof. Ana-Maria Atănăsoaie, directorul grădiniţei partenere şi coordonatorul proiectului în instituţie le-a pregătit adevărate surprize culturale musafirilor, la fel ca şi la prima întâlnire, din septembrie 2011.
« A fost un proiect cu adevărat de succes, deoarece toate cele cinci instituţii s-au implicat cu seriozitate în toate activităţile proiectului. Aşa încât doresc să mulţumesc din toată inima tuturor colegilor care s-au implicat şi au pus suflet în toate activităţile desfăşurate », a mărturisit coordonatorul de proiect, prof. Rodica Zimbru.
Pe de altă parte, succesul acestui proiect şi al tuturor activităţilor derulate de Şcoala Gimnazială nr. 10 se datorează colectivului de oameni extraordinari pe care îi are, coordonaţi cu multă măiestrie de directorul ei, prof. Dumitru Chiuariu.
Aceste proiecte aduc un plus de valoare europeană învăţământului sucevean, prin schimburile de experienţe şi bune practici între participanţi, în beneficiul elevilor şi al cadrelor didactice, motiv pentru care Şcoala Gimnazială nr. 10 poate să fie cu adevărat mândră de succesele ei.